Anthony Rother @Patchlab 2017

Zwieńczeniem festiwalu sztuki cyfrowej Patchlab Digital Art Festival 2017 była noc klubowa w znakomitym towarzystwie z gościną u przyjaciół na Szpitalnej 1!

Gościem kulminacji szóstej edycji festiwalu Patchlab był Anthony Rother, niemiecki kompozytor muzyki elektronicznej, producent i ojciec wytwórni „Psi49Net”. To żywa legenda, zwany najważniejszym kontynuatorem twórczości grupy Kraftwerk, od ponad dwudziestu lat wytyczającym kierunek, w którym podąża scena techno. Już debiutanckim albumem „Sex With The Machines” wprawił znawców gatunku w zachwyt. Do dziś uznawany jest za kamień milowy elektro, a sam Rother został okrzyknięty geniuszem. Kolejnym albumem „Simulationszeitalter” tylko potwierdził swoją klasę i artyzm. Mroczne elektro w połączeniu ze stylistyką techno, odhumanizowany wokal, mrok i melancholia na zawsze wpisały go do kanonu najbardziej inspirujących twórców muzyki elektronicznej. Na słynne live acty Anthonego Rothera ściągają tłumy fanów. Stawia on zawsze na nieosiągalną dla innych jakość. Wychował na swojej muzyce całe pokolenie współczesnych djów i producentów.

Podczas tej nocy Anthony Rother zagrał ADJ set (Artistic DJ set), czyli unikalny występ, oparty tylko o własne produkcje, których nie wydaje komercyjnie. Rother zaledwie raz na rok wypuszcza mix i udostępnia go na darmo słuchaczom. To wszystko sprawia, że każdy jego występ jest jeszcze bardziej wyjątkowy i niepowtarzalny.

Współorganizatorem wydarzenia był Goethe Institut w Krakowie.

Line-up
ANTHONY ROTHER – ADJ Set- [Nextdata, Datapunk]
Map.ache (Manamana/ Kann Records/ DE)
Polo (Holger/ Kann Records / DE)