Technologia w służbie ptakom.
Warsztaty z projektowania druku 3D
23.10.2020

23.10 piątek | 17:00-21:00

Ilość miejsc: 10
Rejestracja

Technologia druku 3D, która staje się coraz bardziej powszechna, umożliwia zdobycie cennych nowych umiejętności w zakresie projektowania i przy zachowaniu ergonomii projektowania przyczynia się do polepszenia naszego najbliższego otoczenia.
W czasie pandemii, zamknięci w domach, wielu z nas obserwowało ptaki za oknem. Dzięki technologii druku 3D, możemy je wesprzeć, projektując karmniki dla ptaków zaglądających szczególnie jesienią i zimą do naszych okien czy ogrodów w poszukiwaniu pożywienia.

Podczas warsztatów w druku 3D, uczestnicy poznają proces projektowania trójwymiarowego, obsługę drukarek oraz sam druk 3D. Zaprojektują swój własny oryginalny obiekt, który po wydrukowaniu, stanie się domkiem – karmnikiem dla ptaków.

Warsztaty poprowadzi Przemek Baranowski, współtwórca krakowskiego FabLabu, pasjonat nowych technologii, absolwent informatyki na Politechnice Krakowskiej.  Na co dzień zajmuje się programowaniem w technologii JAVA. Drukiem 3D zaczął zajmować się kilka lat temu i chętnie dzieli się tą wiedzą z innymi.

Zajęcia są skierowane do osób zainteresowanych technologią 3D. Bez obaw – nie musisz mieć żadnej wcześniejszej styczności z tą technologią, wystarczą dobre chęci. Poziom zajęć jest początkujący – prowadzący przeprowadzi uczestników przez proces projektowania trójwymiarowego, obsługę drukarek 3D oraz sam druk 3D.

Uczestnicy powinni przyjść na zajęcia ze swoim laptopem wraz z zainstalowanym darmowym oprogramowaniem Autodesk Fusion 360 na licencji do użytku prywatnego: https://www.autodesk.com/products/fusion-360/personal

Wydruku będzie można dokonać w FabLabie po ustaleniu terminu. Koszt wydruku zostanie indywidualnie określony na podstawie gotowego projektu. Organizator warsztatów nie pokrywa kosztu wydruku domków 3D.

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Wymagane jest wypełnienie formularza i akceptacja jako uczestnika.
Limit miejsc 10 osób.

ADRES: FabLab Kraków
Osiedle Urocze 11, 31-953 Kraków

Warsztaty odbędą się w ramach 3. edycji krakowskiego wydarzenia Sztuka do rzeczy – design w Krakowie, zatytułowanej DOM i poświęconej sytuacji, z którą przyszło nam się nieoczekiwanie zmierzyć w czasie pandemii. W związku z tym, realizowane działania  wpisują się w projektowanie odpowiedzialne i ergonomiczne oraz mają na celu tak zaaranżować naszą przestrzeń, aby pozwoliła nam przetrwać w ekstremalnych, niecodziennych warunkach niedoboru i ograniczenia.

Projekt zrealizowano przy udziale finansowym Gminy Miejskiej Kraków.