WEBINAR: Czy cyfrowe może być zero waste?

Czy cyfrowe może być zero waste?
Ekologiczne i etyczne narzędzia w sieci i cyfrowy dobrostan.

19.11 sobota | 16:00 – 17:30 | online (Zoom)
Ilość miejsc: 16 osób
Język: polski

Jak „śmiecimy” korzystając z komputerów i telefonów? Czy Twój telefon jest eko? Czy to co cyfrowe może być zero waste? Jaki wpływ na środowisko mają cyfrowe technologie? Podczas 1,5 godzinnego webinaru uczestnicy dowiedzą się, jak mogą ograniczyć swój ślad węglowy, zmieniając ustawienia w telefonie, jak dobierać ekologiczne i etyczne narzędzia w pracy w sieci – alternatywne wobec technologii głównego nurtu.

Słuchacze przekonają się, co mogą zrobić, by ich komputer był bardziej przyjazny planecie, jak można zmienić swoje cyfrowe nawyki, instynktowne i czasem nadmiarowe zachowania związane z korzystaniem ze smartfonów, aplikacji mobilnych czy serwisów społecznościowych i zadbać o swój cyfrowy dobrostan. Podczas spotkania uczestnicy będą mogli zadawać pytania, ale też wykonać ćwiczenia diagnozujące własne nawyki związane z użytkowaniem narzędzi cyfrowych. Będzie także okazja do zmiany konkretnych ustawień w telefonie, komputerze czy instalacji „pożytecznych” aplikacji, które mogą pomóc być bardziej zero waste.

Webinar jest kontynuacją tematu cyfrowej ekologii poruszanego podczas 11. edycji Festiwalu Sztuki Cyfrowej Patchlab zatytułowanej _econtinuum, która była skupiona na roli technologii i sztuki cyfrowej w budowaniu świadomości ekologicznej i możliwych zmianach relacji z naturą.

Wstęp wolny.
Obowiązuje rejestracja przez formularz TUTAJ.
Limit: 16 miejsc.

Prowadzący:

Joanna Murzyn – jest inicjatorką Instytutu Ekologii Cyfrowej – społecznie zaangażowanego przedsiębiorstwa, które specjalizuje się w cyfrowo-ekologicznych audytach, pomiarach i optymalizacji produktów cyfrowych pod kątem redukcji ich emisyjności oraz w doradztwie w obszarach zrównoważonej i etycznej digitalizacji. Propagandystka zdecentralizowanych rozwiązań opartych na protokołach peer2peer, które niosą obietnicę powrotu do pierwotnych idei internetu, zgodnie z którymi wszystkie osoby podłączone do sieci są równe, a przy tym nie są narażone na wyzysk i inwigilację ze strony centralnych jednostek kontroli. Z wykształcenia filozofka, doświadczenie zawodowe zdobywała przy realizacji projektów i doradztwie biznesowym w obszarach innowacji technologicznych i zrównoważonego rozwoju. Pracowała m.in. dla UNESCO, Deloitte, Saatchi & Saatchi, PARP, Tate Exchange, IKEA, DuPont, El País oraz African Leadership Academy. Umiejętności praktyczne w pracy z technologiami, od strony kodu i hardware’u, opanowała dzięki realizacji projektów wraz ze społecznościami makerskimi i hakerskimi.

Kamil Śliwowski – trener i animator edukacji medialnej i cyfrowej, w szczególności dot. prawa autorskiego, otwartych zasobów i bezpieczeństwa w sieci. Ponad dekadę działał w ruchu na rzecz otwartych zasobów wiedzy i kultury Creative Commons. Prowadził działania edukacyjne zarówno w Polsce jak i za granicą. Od kilkunastu lat związany z trzecim sektorem, współpracuje z fundacjami Panoptykon, Szkoła z Klasą i blogiem Sektor 3.0.  Tworzy newsletter poświęcony nowoczesnej edukacji na otwartezasoby.pl. Najbardziej lubi uczyć się poprzez uczenie innych.

Projekt zrealizowano przy udziale finansowym Gminy Miejskiej Kraków.

Webinar odbył się w ramach wydarzenia Sztuka do Rzeczy – Design w Krakowie.