SOL.AR.IS
mobile art app

SOL.AR.IS to projekt artystyczny, który przyjął formę aplikacji mobilnej wykorzystującej nowoczesną technologię rozszerzonej rzeczywistości (AR). Inspirację dla twórczej pracy artystów współtworzących projekt stanowiła powieść science-fiction Stanisława Lema pt. “Solaris”.

SOL.AR.IS to wirtualna przestrzeń, w której odbiorca ma możliwość obcowania w czasie rzeczywistym z efemerycznymi, wirtualnymi obiektami 3D inspirowanymi fantastycznymi zjawiskami, tworami obcej formy inteligencji, opisanymi w powieści. Animowane obiekty zaprojektowali artyści obrazowania trójwymiarowego: Oliver Latta z Niemiec, Yuma Yanagisawa z Japonii, Uwe Rieger i Yinan Liu z Nowej Zelandii oraz Zsolt Laszlo Bordos i Gaspar Battha z Węgier. Ambientowe krajobrazy dźwiękowe dla każdego z obiektów skomponował irański artysta audiowizualny Ali Phi. Każdemu obiektowi towarzyszy krótki opis – impresja artystyczna,  opisująca jego charakter.

Rzeźby umieszczone w przestrzeni AR można odkrywać i oglądać w swoim otoczeniu za pomocą smartfonu lub tabletu z uprzednio zainstalowaną aplikacją, skanując przestrzeń np. pokoju, łąki czy ulicy.

Koncepcja i koordynacja projektu: Elwira Wojtunik, Popesz Csaba Láng
UX: Popesz Csaba Láng
UI: Milena Malecha
Projekt obiektów 3D: Yuma Yanagisawa, Uwe Rieger, Yinan Liu, Zsolt Laszlo Bordos, Oliver Latta, Gaspar Battha
Muzyka: Ali Phi
Konsultacja literacka i językowa: Olga Brzezińska

Premiera SOL.AR.IS odbędzie się podczas otwarcia Festiwalu Sztuki Cyfrowej Patchlab 23 października 2020.
Od tego dnia bezpłatna aplikacja SOL.AR.IS będzie dostępna w AppStore / Google Play.